Zomerbanden binnen of buiten opslaan?
- Geplaatst op
- Door Robert
- Geplaatst in opslag, winterbanden, zomerbanden
Het kwik is inmiddels weer boven de 7 graden gestegen en dat betekent dat het tijd wordt om de zomerbanden uit de opslag te halen. De staat van de banden hangt echter wel af van de plek waar u deze heeft opgeslagen. Hebben de banden gedurende de winter binnen of buiten gelegen? Hieronder leggen we uit waarom dit zo’n groot verschil maakt.
Binnenopslag banden sterk aan te bevelen
Al sinds jaar en dag wordt aangeraden banden niet buiten op te slaan. Toch zijn er veel mensen die dit doen, bijvoorbeeld omdat ze binnen ruimtegebrek hebben of omdat ze denken dat buitenopslag geen kwaad kan. De eerste is een goede reden, de tweede minder. Banden buiten bewaren resulteert namelijk aantoonbaar in snellere slijtage.
De oorzaak daarvan zijn, niet geheel verrassend, de weersomstandigheden. Die zijn in Nederland nogal veranderlijk en dat helpt ook niet mee. Hoe meer zaken zoals temperatuur, zonneschijn en regenval variëren, hoe slechter het voor de banden is. Dit geldt voor zowel zomerbanden als winterbanden en hierop zijn eigenlijk geen uitzonderingen.
Temperatuur beïnvloedt levensduur banden
Het eerste weerselement wat een belangrijke rol speelt, is temperatuur. Net als veel andere materialen zetten banden uit bij een warme buitentemperatuur en krimpen ze bij een lage temperatuur. Dit proces van krimpen en uitzetten leidt op termijn onvermijdelijk tot slijtage. Er is immers een grens aan het aantal keren dat een materiaal kan rekken en krimpen, voordat dit leidt tot minuscule scheurtjes.
Binnenopslag van banden is daarom een veel beter idee. Natuurlijk is het dan wel aan te raden de banden op te slaan in een ruimte waar de temperatuur gedurende de hele opslagperiode redelijk gelijkmatig is. Onbeschermde opslag in een slecht geïsoleerde schuur resulteert bijvoorbeeld nog steeds in blootstelling aan sterke temperatuurwisselingen.
Opslag in bandenhoezen voor optimale bescherming
Gezien het bovenstaande criterium komen we al snel uit bij opslag in een kelder, werkplaats, garage of andere verwarmde ruimte. Hiermee slaat u twee vliegen in één klap, want ook voorkomt u hiermee blootstelling van de banden aan zonlicht. Het is met name de ultraviolette straling die een slechte invloed uitoefent op de hardheid van het rubber.
Ook blootstelling aan vocht heeft nadelige gevolgen. Denk hierbij niet alleen aan sneeuw, regen en ozon, maar ook aan opslag in een vochtige ruimte waar zaken zoals benzine en olie staan opgeslagen. Dit soort vette vloeistoffen is bepaald niet bevorderlijk voor de conditie van uw banden.
Of u uw zomerbanden en winterbanden nu binnen of buiten opslaat; zorg altijd voor een goede bescherming in de vorm van een bandenhoes. Hoewel dit niet afdoende is om de nadelen van buitenopslag te compenseren, zorgt dit er wel voor dat binnenopslag nóg effectiever is.