Hoe herken ik schade aan mijn autobanden?

  • Geplaatst op

Elke bestuurder krijgt er wel eens mee te maken: schade aan zijn autobanden. Dat is niet zo vreemd, want de banden hebben – in tegenstelling tot de rest van de auto – rechtstreeks contact met het wegdek. Hierdoor neemt de kans op beschadigingen toe en vermindert de rijveiligheid. Maar hoe herken je schade aan een autoband eigenlijk tijdig?

Welke soorten bandschade zijn er?

Schade aan banden is er in vele soorten en maten. Hoewel de meeste schade er niet direct voor zorgt dat gebruik van de auto onmogelijk wordt, verminderen in vrijwel elke situatie de rijeigenschappen en daarmee ook de rijveiligheid. Het is daarom zaak om alert te zijn op bandschade en niet af te wachten totdat verder rijden helemaal onmogelijk is.

 

De schade aan een autoband kan zich op verschillende plekken bevinden. Denk alleen al aan het verschil tussen interne of externe schade. Veelvoorkomende schadeplekken zijn daarnaast de flank, voorkant en schouder van de band. Bij het controleren op eventuele schade is het dan ook belangrijk om al deze plekken te inspecteren.

 

Wat veroorzaakt schade aan autobanden?

Net zo divers als de plekken waar de schade zich bevindt, zijn ook de oorzaken ervan. Een te lage bandenspanning is een bekende schadeoorzaak en daarom zijn originele bandenspanningssensoren geen overbodige luxe. Ook een vaak voorkomende schadevorm is een scherp voorwerp zoals een schroef of spijker in de band. In de meeste gevallen leidt dit niet tot direct gevaar of luchtverlies.

 

Ook een te hoge belasting van de auto (dit kan bijvoorbeeld tot een klapband leiden), sneeën of bulten in de bandflank en beschadigingen als gevolg van hard contact met een stoeprand zijn veelvoorkomende oorzaak van bandschade. Tot slot een oorzaak die vaak over het hoofd wordt gezien: schade door een niet passende band of velg. Kies daarom altijd voor originele wielen.

 

Op welke schade moet ik letten?

Als we bovengenoemde oorzaken van autobandschade op een rijtje zetten, wordt één ding al snel duidelijk: de mogelijke oorzaken lopen sterk uiteen. Daar waar een overbelaste auto of veel te lage bandenspanning bijvoorbeeld al snel zichtbaar of tijdens het rijden merkbaar is, geldt dat niet of nauwelijks voor een spijker of schroef in de band.

 

Controleer je autobanden daarom eens in de zoveel tijd op beschadigingen en ga daarbij uit van meerdere van bovengenoemde scenario’s. Bekijk zowel de flank, voorkant als schouder van je banden aandachtig en vervang de band zodra deze duidelijk beschadigd is. Nieuwe band nodig? Bij ons kun je altijd terecht!